Najnowsze posty

21 różnych rodzajów napojów espresso

espresso-intro.webp

Przygotowaliśmy ten przewodnik po 21 różnych rodzajach espresso, aby pomóc Ci wyjść poza latte i cappuccino i bezpiecznie zamówić wiele rodzajów espresso. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się wszystkiego o espresso i różnych dostępnych rodzajach.

  1. Espresso - klasyczne włoskie espresso, krótkie i intensywne.
  2. Ristretto - krótkie espresso, mniejsza ilość wody, bardziej skoncentrowane.
  3. Doppio - podwójne espresso, dwie porcje kawy.
  4. Cappuccino - espresso z równymi ilościami mleka i mlecznej pianki.
  5. Caffe Latte - espresso z dużą ilością mleka, kremowe i delikatne.
  6. Piccolo Latte –
  7. Mocha - espresso z gorzką czekoladą i mlekiem, często z bitą śmietaną.
  8. Espresso Macchiato - espresso z niewielką ilością spienionego mleka.
  9. Latte Machiato -
  10. Americano - espresso z dodatkiem gorącej wody, podobne do kawy czarnej.
  11. Lungo - wydłużone espresso, więcej wody, mniej intensywne.
  12. Flat White - espresso z lekko spienionym, jedwabistym mlekiem.
  13. Cortado - espresso z niewielką ilością gorącego mleka.
  14. Red Eye – zaczyna się od jednej filiżanki espresso, a następnie dodaje się do niej gorącą, świeżo zaparzoną kawę, której ilość może być dostosowana do preferencji
  15. Black Eye – dwie porcje espresso dodane do filiżanki kawy
  16. Dripped Eye – czarna, mocna, parzona w ekspresie przelewowym przy użyciu dripa 60
  17. Lazy Eye – mniej mocne espresso od Dripped eye
  18. Black Tie - mieszanka kawy espresso i herbaty, która łączy smaki i aromaty obu napojów oraz z dodatkiem słodkiego mleka skondensowanego
  19. Affogato - espresso podane z gałką lodów.
  20. Espresso con Panna - espresso z bitą śmietaną na wierzchu.
  21. Galao - połowa espresso i połowa gorącego mleka. Może być też sporządzany przy użyciu podwójnej dawki espresso, jeśli preferujemy mocniejszy smak

Dodatkowo jeszcze można wyróżnić:

  • Espresso Romano - espresso z plasterkiem cytryny.

  • Espresso Corretto - espresso "poprawione" dodatkiem alkoholu, np. likieru.
  • Gibraltar - espresso podane w szklance z grubą podstawką.

  • Espresso con Hielo - espresso podane z kostkami lodu.
  • Espresso Viennese - espresso z dodatkiem śmietany.
  • Espresso Tonic - espresso z dodatkiem toniku.
  • Espresso Marocchino - espresso z czekoladą i spienionym mlekiem.
  • Espresso Shakerato - espresso wstrząśnięte z kostkami lodu, podane schłodzone.

Te różnorodne napoje espresso oferują różne smaki, tekstury i doznania, które zaspokoją gusta wielu kawoszy. Wybierając spośród nich, można odkryć nowe ulubione napoje i cieszyć się różnorodnością kawowych doznań.

Zapewne masz swój ulubiony gatunek, ale jeśli chcesz wspiąć się na wyżyny sztuki kawowej, zainwestuj w dobrą kawę.

Kolosalne znaczenie dla najlepszej kawy ma staranna uprawa ziaren. W specjalnej skali określa się takie parametry jak świeżość zbiorów, świeżość palenia, zrównoważony rozwój farmy, brak wad i oczywiście smak. Możemy zapewnić, że nasze ziarna pochodzą z najlepszych plantacji. Warto mieć świadomość, że im lepszy gatunek ziaren tym lepsze Twoje wrażenia smakowe.

Goriziana cafe ma w swoim portfolio różnorodne mieszanki kaw.

Zapraszamy do odwiedzenia naszej strony, a na pewno każdy znajdzie coś dla siebie:

Kawa Goriziana Caffè i Go Caffe (caffegoriziana.pl)

Opublikowany w: Goriziana Caffe

Pozostaw komentarz