Cześć Koneserze Kawy!Święta to czas radości, miłości i oczywiście, pysznego jedzenia i picia. Jeśli szukasz prezentu,...
21 różnych rodzajów napojów espresso
Przygotowaliśmy ten przewodnik po 21 różnych rodzajach espresso, aby pomóc Ci wyjść poza latte i cappuccino i bezpiecznie zamówić wiele rodzajów espresso. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się wszystkiego o espresso i różnych dostępnych rodzajach.
- Espresso - klasyczne włoskie espresso, krótkie i intensywne.
- Ristretto - krótkie espresso, mniejsza ilość wody, bardziej skoncentrowane.
- Doppio - podwójne espresso, dwie porcje kawy.
- Cappuccino - espresso z równymi ilościami mleka i mlecznej pianki.
- Caffe Latte - espresso z dużą ilością mleka, kremowe i delikatne.
- Piccolo Latte –
- Mocha - espresso z gorzką czekoladą i mlekiem, często z bitą śmietaną.
- Espresso Macchiato - espresso z niewielką ilością spienionego mleka.
- Latte Machiato -
- Americano - espresso z dodatkiem gorącej wody, podobne do kawy czarnej.
- Lungo - wydłużone espresso, więcej wody, mniej intensywne.
- Flat White - espresso z lekko spienionym, jedwabistym mlekiem.
- Cortado - espresso z niewielką ilością gorącego mleka.
- Red Eye – zaczyna się od jednej filiżanki espresso, a następnie dodaje się do niej gorącą, świeżo zaparzoną kawę, której ilość może być dostosowana do preferencji
- Black Eye – dwie porcje espresso dodane do filiżanki kawy
- Dripped Eye – czarna, mocna, parzona w ekspresie przelewowym przy użyciu dripa 60
- Lazy Eye – mniej mocne espresso od Dripped eye
- Black Tie - mieszanka kawy espresso i herbaty, która łączy smaki i aromaty obu napojów oraz z dodatkiem słodkiego mleka skondensowanego
- Affogato - espresso podane z gałką lodów.
- Espresso con Panna - espresso z bitą śmietaną na wierzchu.
- Galao - połowa espresso i połowa gorącego mleka. Może być też sporządzany przy użyciu podwójnej dawki espresso, jeśli preferujemy mocniejszy smak
Dodatkowo jeszcze można wyróżnić:
- Espresso Romano - espresso z plasterkiem cytryny.
- Espresso Corretto - espresso "poprawione" dodatkiem alkoholu, np. likieru.
- Gibraltar - espresso podane w szklance z grubą podstawką.
- Espresso con Hielo - espresso podane z kostkami lodu.
- Espresso Viennese - espresso z dodatkiem śmietany.
- Espresso Tonic - espresso z dodatkiem toniku.
- Espresso Marocchino - espresso z czekoladą i spienionym mlekiem.
- Espresso Shakerato - espresso wstrząśnięte z kostkami lodu, podane schłodzone.
Te różnorodne napoje espresso oferują różne smaki, tekstury i doznania, które zaspokoją gusta wielu kawoszy. Wybierając spośród nich, można odkryć nowe ulubione napoje i cieszyć się różnorodnością kawowych doznań.
Zapewne masz swój ulubiony gatunek, ale jeśli chcesz wspiąć się na wyżyny sztuki kawowej, zainwestuj w dobrą kawę.
Kolosalne znaczenie dla najlepszej kawy ma staranna uprawa ziaren. W specjalnej skali określa się takie parametry jak świeżość zbiorów, świeżość palenia, zrównoważony rozwój farmy, brak wad i oczywiście smak. Możemy zapewnić, że nasze ziarna pochodzą z najlepszych plantacji. Warto mieć świadomość, że im lepszy gatunek ziaren tym lepsze Twoje wrażenia smakowe.
Goriziana cafe ma w swoim portfolio różnorodne mieszanki kaw.
Zapraszamy do odwiedzenia naszej strony, a na pewno każdy znajdzie coś dla siebie:
Pozostaw komentarz